Biram Zdravlje logo

Umjetnost i kultura čuvaju zdravlje uma!

Biram Sebe; BiramZdravlje.hr shadow illustration

Veliki mislilac 19. stoljeća, Friedrich Nietzsche jednom je prilikom rekao kako je čitajući roman „Zapisi iz podzemlja“ velikog Dostojevskog naučio više negoli kroz razgovor s bilo kojim psihologom.

Još od prapovijesti, čovječanstvo je svjesno dubokog utjecaja umjetnosti na naše osjećaje.

Ples, glazba, slikarstvo, književnost, kiparstvo, gluma – umjetnost nam pomaže transformirati i izraziti osjećaje, kristalizirati tijek misli što nam pomaže da bolje razumijemo događaje u životu, vlastite emocije i reakcije i pomaže nam da poboljšamo svoje emocionalno i mentalno stanje.

Konzumacija umjetnosti, kroz odlazak na izložbu, u kazalište ili na slikarsku radionicu predstavlja i društveni događaj te priliku za povezivanje i ostvarivanje dubljeg razumijevanja između prijatelja, partnera ili obitelji.

Kada težimo povećanju zdravlja organizma, ne smijemo zanemariti i važnost kognitivnog i mentalnog zdravlja – sve to čini stepenice prema zdravlju!

Kazalište kao ključ emocija 

Teatar je jedan od oblika umjetnosti koji prodire u naše emocije. Kroz kompleksne priče, osebujne i snažne likove, emotivne, snažne ili duhovite izvedbe glumaca, kazalište omogućuje publici da uroni u različite svjetove, pomaže graditi empatiju, jača emocionalnu inteligenciju i potiče nas da tražimo poveznice s vlastitim životom.

 

Biram Sebe; BiramZdravlje.hr shadow illustration

Prebacite film na zdravlje

Odlazak u kino s prijateljima može pomoći u očuvanju mentalnog zdravlja i predstavlja društveni događaj u kojem ćemo provesti kvalitetno vrijeme zajedno, jačati veze i osjećaj pripadnosti. Nakon filma, ljudi često razgovaraju o tome što su vidjeli, što može potaknuti duboke i zanimljive razgovore, naučiti nas slušanju, argumentaciji i zapažanju što je izuzetno važno za mentalno zdravlje.

Čitanje čuva mladost uma

Čitanjem treniramo mozak i vježbamo kognitivne sposobnosti. Bilo da se radi o romanima ili znanstvenoj literaturi čitanje je važan čuvar kognitivnog zdravlja za sve starosne skupine.

Čitanje je izazov – tjera nas na razumijevanje potpuno novih, složenih narativa, širi vokabular i sposobnost izražavanja, povećava kapacitet pamćenja, a sve to nam pomaže održati um oštrim kako bi osigurali dug i zdrav život čak i u dubokoj starosti.

Pri stvaranju zdravih navika ne zaboravite misliti i na svoje mentalno i kognitivno zdravlje i zato poklonite sebi dan posvećen umjetnosti, socijalizirajte se uz kulturu, čitajte i sačuvajte mladost uma!

 

Briga o mentalnom i kognitivnom zdravlju samo su neke od stepenica prema zdravlju na koje pozornost skrećemo kroz projekt Biram Sebe, BiramZdravlje.hr

Cilj projekta je širiti svijest o svakodnevnim koracima koje možemo poduzeti da bi stvarali zdrave navike i poboljšali zdravlje tijela i uma.