Biram Zdravlje logo

Toaleta nosa kod kroničnih rinopatija

Nisita shadow illustration

Piše: dr. med. Boris Ivkić

Što točno predstavlja ispiranje i vlaženje sluznice nosa?

 

Riječ je o radnji koja se već stoljećima vrši u svrhu održavanja osnovnih funkcija i toalete nosa kako bi nos bio čist i kako bi ponovno mogli nesmetano disati kroz njega.

Tek kada su znanstvenici prije 20-tak godina pokazali zanimanje za publikacije u kojem su obuhvaćene radnje oko ispiranja nosa, svrha i utjecaj na fiziološke funkcije nosa postale su sve jasnije.

Pokazalo se da su učinci ispiranja nosa fiziološkom otopinom posljedica njegovog fizičkog utjecaja na cilindrični i trepetljikavi epitel i njegov transportni sloj.

Ispiranje nosa doslovno mehanički uklanja naslage, kruste i sekret te podupire procese cijeljenja tijekom postoperativne njege i pomaže pri ublažavanju simptoma kod alergijskih ili upalnih bolesti kao što su kronične rinopatije.

Ukratko, eliminira opstrukciju koju pacijenti smatraju neugodnom, ublažava iritaciju sluznice nosa te podupire nos u održavanju fizioloških funkcija, tj. mukocilijarnog transporta.

Kemijsko-fizikalna svojstva korištenja Nisita spreja i Nisita masti za nos s koncentracijom i sastavom otopljenih soli u njoj i njihova osmolarnost imaju odlučujuću ulogu.

Temperatura „navodnjavanja“ i primjena pod tlakom uz adekvatan nosni inspirij također su važni parametri koji utječu na djelotvornost.

 

Možemo li koristiti Nisita sprej i Nisita mast za nos ako i dalje imamo nosnu opstrukciju ili suhoću nakon operacije nosa ili sinusa?

 

Ispiranje je odavno utvrđeno u postoperativnoj njezi nosa i paranazalnih sinusa te je pokazalo svoju učinkovitost u različitim kontroliranim studijama.

Liječenje ispiranjem nosa danas je u svim svjetskim smjernicama pri liječenju kroničnih bolesti nosa i sinusa.

 

Međutim, standardizirani propisi o liječenju ili sheme doziranja još uvijek ne postoje.

Ono što se pokazalo učinkovitim jest da se prilikom svake epizode opstrukcije ili suhoće nosa Nisita sprej aplicira, dok Nisita mast svoju funkciju vrši stvaranjem filma na samoj sluznici nosa te je time vlaži, zadržava toplinu i sprječava pojavu peckanja ili ponekad i krvarenja u slučaju vrlo stanjene sluznice nosa.

 

Kronični rinosinuitis

 

Dijagnoza kronične rinopatije često se koristi za opisivanje najrazličitijih bolesti nosne sluznice.

Tu govorimo o raznim tipovima alergijskog i nealergijskog rinitisa, potom atrofičnog rinitisa, suhoće nosa kao posljedica operativnih zahvata na nosu i sinusima, te kao najučestalije, kroničnom rinosinuitisu.

Kronični rinosinuitis se definira kao upala sluznice koja traje dulje od 3 mjeseca i praćena je znakovima upale, sekrecije sprijeda ili postnazalno, kongestijom nosa, oslabljenim njuhom, a u kliničkom nalazu uočava se pojava zadebljanja sluznice, sekreta, krusti, hiperemije, pa čak i stvaranjem polipa.

U brojnim znanstvenim studijama i publikacijama dokazano je da liječenje kroničnog rinosinuitisa ispiranjem nosa fiziološkom otopinom, uz liječenje intranazalnim kortikosteroidima, značajno smanjuje simptome KRS-a kao što su opstrukcija i subjektivna iritacija. Nuspojave nisu primijećene.

Alergijski rinitis također se smatra upalnom reakcijom sluznice.

 

Korištenjem Nisita spreja i Nisita masti za nos kod pacijenata s alergijskim rinitisom može se smanjiti uporaba antialergijskih lijekova čak i do 30%.

 

Rinitis u trudnoći

 

Začepljenje nosa tijekom trudnoće, iako nije povezano s rinosinusitisom, čest je i problematičan simptom za liječenje.

Kako u trudnoći nije indicirano korištenje intrazalnih kortikosteroida kao niti antihistaminika, Nisita preparati idealni su za smanjenje tegoba kod navedene skupine žena te se kao takvi mogu propisivati bez bojazni da će naštetiti sluznici kao i općem zdravstvenom stanju trudnice.

 

Kronične rinopatije kod djece

 

Slično kao i kod trudnica, djeca često pod utjecajem hormona u pubertetu, a i zbog drugih kroničnih tegoba mogu imati neke od simptoma kroničnog rinosinuitisa.

Kao prva linija terapije preporuča se pokušati s Nisita sprejem za nos.

Intranazalni kortikosteroidi i dekongestivi koriste se prilikom jačih simptoma dok je kod blaže simptomatologije fiziološka otopina često i dovoljna za liječenje tegoba.

 

S druge strane, novorođenčad i dojenčad zbog suhoće zraka u prostoriji gdje borave, često imaju prisutan sasušeni sekret i edematoznu sluznicu nosa što im stvara opstrukciju i otežano disanje posebice tijekom sna koje je u prvim mjesecima života učestalo.

Nisita mast i sprej u ovim situacijama idealan je način kojim djeci možemo omogućiti miran i neometan san uz prohodan nos uredne funkcije kao što su vlaženje, grijanje i čišćenje udahnutog zraka.

 

Kod adolescenata valja spomenuti i učestale epistakse koje se javljaju zbog pojačane hormonske aktivnosti.

U ovim učestalim stanjima vrlo djelotvorna se pokazala Nisita mast koja zaštitnim filmom oblaže sluznicu prednjeg dijela nosnih šupljina i time sprječava suhoću i pucanje sitnih kapilara koje su smještene površno u ovoj fazi rasta i razvoja djeteta.

 

 

Zaključak:

Ispiranje nosa Nisita sprejem, kao i aplikacija Nisita masti za nos predstavlja jednostavan i učinkovit način tretiranja sinonazalnih tegoba koji smanjuje simptome, smanjuje potrebu za drugim mogućnostima liječenja i pomaže u smanjenju rezistencije na antibiotike.

 

 

REFERENCE:

1. Papsin B, McTavish A. Saline nasal irrigation: Its role as an adjunct treatment. Can Fam Physician 2003; 49: 168–173

2. Clement PA, Bluestone CD, Gordts F, Lusk RP, Otten FW, Goossens H, Scadding GK, Takahashi H, van Buchem FL, van Cauwenberge P, Wald ER. Management of rhinosinusitis in children: consensus meeting, Brussels, Belgium, September 13, 1996. Arch Otolaryngol Head Neck Surg 1998; 124: 31–34

3. Subcommittee on Management of Sinusitis and Committee on Quality Improvement. Clinical Practice Guideline: Management of Sinusitis. Pediatrics 2001; 108: 798–808

4. Brown CL, Graham SM. Nasal irrigations: good or bad? Curr Opin Otolaryngol Head Neck Surg 2004; 12: 9–13

5. Bachmann G, Hommel G, Michel O. Effect of irrigation of the nose with isotonic salt solution on adult patients with chronic paranasal sinus disease. Eur Arch Otorhinolaryngol 2000; 257: 537–541

6. Boek WM, Keles N, Graamans K, Huizing EH. Physiologic and hypertonic saline solutions impair ciliary activity in vitro. Laryngoscope 1999; 109: 396–399

7. Talbot AR, Herr TM, Parsons DS. Mucociliary clearance and buffered hypertonic saline solution. Laryngoscope 1997; 107: 500–503