Biram Zdravlje logo

Prvi petak u veljači #nosicrveno

shadow illustration

Moždani udar svake godine ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke i jedino se prevencijom može ublažiti ta strašna statistika.


Petu godinu za redom održava se akcija Dan crvenih haljina čiji  je cilj podizanje svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na posljedice zanemarivanja simptoma i na nužnu potrebu promjene načina života.

 

Moždani udar svake godine ubije dvostruko više žena, nego karcinom dojke i jedino se prevencijom može ublažiti ta strašna statistika, poručili su iz organizacijskog odbora akcije.

„Veći broj žena nego muškaraca umire od moždanog udara i ovom akcijom želimo educirati javnost i ukazati na specifičnosti.

Moždani udar može se spriječiti u velikom broju slučajeva i zato moramo preuzeti brigu o vlastitom zdravlju.

Promjena načina života, osluškivanje vlastitog tijela i znakova upozorenja koje nam ono šalje mogu smanjiti rizik od ove teške bolesti, a ukoliko do moždanog udara ipak dođe, najvažnije je pravovremeno prepoznavanje i brza reakcija okoline.“, naglasila je idejna začetnica akcije i predsjednica organizacijskog odbora prof. dr. sc. Arijana Lovrenčić-Huzjan.

shadow illustration

Aktivnosti diljem Hrvatske

Već od prve godine održavanja ova akcija se počela širiti diljem Hrvatske zahvaljujući naporima mnogih zdravstvenih djelatnika koji u svojim sredinama volonterski pripremaju i organiziraju niz događanja.

U susret Danu crvenih haljina slijede brojni javni nastupi i stručni skupovi, a u srijedu, 1. veljače od 11 – 14 sati u Zagrebu, na Trgu Petra Preradovića za građanstvo će biti organizirani preventivni neurološki pregledi

Građani će imati prigodu razgovarati o specifičnostima moždanog udara, savjetovati se s liječnicima specijalistima neurologije te provjeriti vlastiti rizik za nastanak moždanog udara.

Prvi petak u veljači #nosicrveno

Na društvenim mrežama akciju će obilježavati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da 3. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku.

Detalji o Danu crvenih haljina mogu se pratiti na stranicama Hrvatskog neurološkog društva https://neuro-hr.org/ i na Facebook stranici www.facebook.com/Dan-crvenih-haljina.

Organizacijski odbor ove hvalevrijedne akcije čine: neurologinje Arijana Lovrenčić-Huzjan, Zdravka Poljaković, Marina Roje Bedeković, Vesna Matijević i Svjetlana Šupe te logopetkinja Dinah Vodanović.

Revija crvenih haljina

Svečano obilježavanje akcije održat će se 3. veljače i moći će se pratiti online na društvenim mrežama.

Zvijezde večeri će biti hrabre žene koje su preživjele moždani udar i one će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije koje su za njih izradili hrvatski dizajneri.

Na svečanoj završnici bit će predstavljena i knjiga Prevencija moždanog udara u žena skupine autora: Marijana Bosnar Puretić, Arijana Lovrenčić-Huzjan, Gorana Vukorepa, Ružica Palić Kramarić, Marina Roje Bedeković, Svjetlana Šupe, Zdravka Poljaković Skurić i Dinah Vodanović.

 

Ilustracija: Petra Huzjan

 

shadow illustration