Biram Zdravlje logo

Mali koraci za velike promjene – umjesto lifta biramo stepenice do zdravlja!

Biram Sebe; BiramZdravlje.hr shadow illustration

Iako se često spominje brojka od 10.000 koraka, pravi broj koraka za održavanje zdravlja organizma zapravo varira od osobe do osobe.

Koliko onda koraka dnevno trebam napraviti?

Hodanje i povećanje tjelesne aktivnosti ključni su za zdravlje srca, ali i cjelokupno fizičko i mentalno blagostanje. S obzirom da većinu dana provodimo sjedeći – na poslu, u autu, u školi i kod kuće – na pitanje „koliko koraka dnevno trebam napraviti“, odgovorit ćemo sa – što više!

Ne trebate se pritom fokusirati na broj koraka, već na uvođenje novih navika koje će rezultirati s više svakodnevnog kretanja! Evo koje korake već danas možete poduzeti.

Umjesto lifta, birajte stepenice

Ovo je jedna od najjednostavnijih promjena koju možete napraviti. Umjesto da čekate red na lift, odlučite se za stepenice – vaše srce će vam zahvaliti. Ako lift koristite svakoga dana, odabir stepenica može rezultirati velikom promjenom na bolje.

 

Biram Sebe; BiramZdravlje.hr shadow illustration

Hodanje i povecanje tjelesne aktivnosti kljucni su za zdravlje srca!

Parkirajte auto na udaljenije mjesto

Uštedite vrijeme i živce – umjesto da kružite po parkingu tržnog centra u potrazi za slobodnim mjestom, udaljite se od ulaza i uživajte u miru, puno slobodnih parking mjesta i više dnevnih koraka. Ovo vrijedi za odlazak u shopping, grad, restoran ili kino – udaljeniji parking spašava vas gužve i donosi više fizičke aktivnosti!

Na pauzi u šetnju

Ako radite u uredu, iskoristite svoje pauze za kratke šetnje. Prošećite na ručak ili kavu umjesto da čekate dostavu!

Zamijenite kafić šetnjom

Ponekad nam je pored poslovnih obaveza i želje za druženjem teško misliti na sebe i vrijeme odvojiti za tjelovježbu. Šetnja, kao najjednostavniji oblik tjelovježbe, može poručiti velike rezultate, a istovremeno može biti i prilika za razgovorom i povezivanjem. Prijatelje umjesto na kavu, pozovite u šetnju - osim što ćete se družiti, dodatno ćete se kretati i napraviti korake koji doprinose zdravlju krvožilnog sustava.

 

Biram Sebe; BiramZdravlje.hr

Kada biramo zdravlje – biramo sebe, a kada srce bira sebe, umjesto lifta bira – stepenice.

Uvedite šetnju u dnevnu rutinu

Pokušajte svakodnevno izdvojiti vrijeme za šetnju. Šetnja može biti idealna prilika da slušate podcast, audio knjigu ili omiljenu glazbu, a ovisno o tome birate li jutarnju ili večernju šetnju, ubrzo ćete osjećati višestruke pozitivne promjene.

Jutarnja šetnja opskrbit će vas energijom i dobrim raspoloženjem za dan dok će vam šetnja prije spavanja pomoći da odmorite um nakon napornog dana i spavate bolje.

Ne zaboravite - biranjem novih, zdravijih navika sebe stavljate na prvo mjesto.

Kada biramo zdravlje – biramo sebe, a kada srce bira sebe, umjesto lifta bira – stepenice.

 

Hodanje i svakodnevno kretanje jedna su od stepenica prema zdravlju na koju pozornost skrećemo kroz projekt Biram Sebe, BiramZdravlje.hr

Cilj projekta je širiti svijest o svakodnevnim koracima koje možemo poduzeti da bi stvarali zdrave navike i poboljšali zdravlje tijela i uma.