Biram Zdravlje logo

Ljubavna priča o srcu - od viteških romana do male kišne gliste

shadow illustration

Kako je srce postalo simbol ljubavi, što znači biti srčan i koje još zanimljivosti skriva srce?

Svakog Valentinova simbol srca preplavi naše okruženje – od trgovačkih centara pa sve do društvenih mreža, bombonjera i ostalih poklona koje dijelimo i primamo. Kako je srce postalo simbol ljubavi, što znači biti srčan i koje još zanimljivosti skriva srce? Saznajte u nastavku!

Srce u Roman de la Poire (1250.)

Priča o srcu kao simbolu započinje još u srednjem vijeku, točnije oko 1250. godine, kada je srce prvi put korišteno kao simbol ljubavi. Riječ je o francuskom viteškom romanu pod nazivom "Roman de la poire". Taj romantični element ubrzo će postati simbol ljubavi, najljepši poklon voljenoj osobi i obećanje vjernosti. Srce je tako od samog početka povezano i sa hrabrošću viteških heroja, pa ne čudi da za one najhrabrije među nama kažemo da su srčani.

Danska "Knjiga srce"

Slikovnice u raznim oblicima nisu izum modernog svijeta. Danska "Knjiga srce" najstarija je očuvana knjiga danske poezije koja se održala do današnjih dana, a naziv nosi po svom obliku – korice i stranice knjige rezane su u obliku srca. Danas ne znamo je li knjiga bila zamišljena kao poklon voljenoj osobi, ali ono što je sigurno – teško da možete nadmašiti romantičnu gestu od 83 ljubavne pjesme posvećene odabranici ili odabraniku svoga srca.

Srce kao zaštitnik od zlih duhova

U drevnom Japanu, simbol srca bio je vrlo uobičajen - iako je korišten izvan uobičajenih ljubavnih konotacija. Naime, srce je korišteno u suprotnosti ljubavi, kao zaštita ratnika od zlih duhova. Simbol srca po nazivu Inome ili oko divlje svinje urezivan je na oštrice i korice mačeva. Možemo reći kako je to još jedna potvrda da imati srce znači biti hrabar!

 

shadow illustration

Kada želite gestikulirati srce, koje prste koristite?

Simbolika srca nastavlja evoluirati

Od svog prvog korištenja pa do danas, simbol srca neprestano se mijenja. U srednjem vijeku srce je prikazano anatomski, dok danas nosi svoj prepoznatljivi oblik. I način na koji prikazujemo srce se mijenja. Sjećate li se djetinjstva kada smo spajali palčeve i kažiprste kada bi nekome poželjeli poslati srce? E, pa generacija Z ima svoj pristup - koriste kažiprst i srednji prst kako bi izrazili ljubav, pa se nemojte čuditi ako vas klinci smatraju „zastarjelima“.

Budi srčan kao… glista?

Ljudi imaju samo jedno, ali postoji životinja koja ima čak 5 srca. Ako je srce simbol hrabrosti, možemo reći kako je upravo ta životinja najhrabrija od svih. Nije riječ o lavu, tigru ili medvjedu – najhrabrija životinjica ne koristi se kao maskota sportskih klubova, nitko je ne spominje u kontekstu hrabrosti, a mi vam poručujemo da ovog Valentinova budete srčani baš poput gliste.