Biram Zdravlje logo

Kada biramo zdravlje, sebe stavljamo na prvo mjesto!

Biram Sebe; BiramZdravlje.hr shadow illustration

Pridružite se projektu kojim ćemo vas motivirati na male odluke koje imaju veliki utjecaj na zdravlje.

Svakoga dana, život pred nas stavlja poneku dilemu. Iako smo možda naučili birati komforniju opciju, onu koja nam se čini jednostavnijom ili bržom, često nas upravo takvi odabiri udaljavaju od zdravlja.

Prema podatcima iz EHIS i Europske zdravstvene ankete, više od 80% ljudi u Hrvatskoj ne zadovoljava niti minimum od 150 minuta aerobne fizičke aktivnosti tjedno, a samo 15.7 % populacije bavi se nekom tjelesnom aktivnošću za jačanje mišića barem dva puta tjedno.

Hrvatska je u vrhu Europskih ljestvica pretilosti, što dolazi uz jednako visoke stope kardiovaskularnih oboljenja, a studije pokazuju kako su povećana tjelesna težina i manjak kretanja povezani i s pojavnošću različitih vrsta karcinoma, oboljenjima lokomotornog sustava, dijabetesa itd.

Manjak kretanja i tjelovježbe jedan je od najvećih problema suvremenog doba i nastaje kao posljedica previše obaveza i užurbanog načina života.

Uz sve dnevne obaveze, putovanje na posao i boravak za računalom, mnogima se čini kako je gotovo nemoguće svakodnevno se dovoljno kretati, boraviti u prirodi, unositi dovoljno vode i nutrijenata, a uz sve to paziti i na mentalno zdravlje i održavati društvene kontakte.

Zato vas pozivamo da se pridružite projektu Biram Sebe, BiramZdravlje.hr kojim vas motiviramo na donošenje malih odluka kojima svakodnevno možete poboljšati fizičko i mentalno zdravlje.

Prvi tjedan: Lift ili stepenice, kuhanje ili dostava?

Koristimo stepenice i jedemo zdravo - fokusiramo se na jednostavne, ali učinkovite promjene. 

Umjesto lifta - koristite stepenice, a umjesto burgera za užinu ponesite zdrav obrok pripremljen kod kuće.

Male odluke imaju veliki utjecaj na naše zdravlje!

Drugi tjedan: Umjetnost i druženje čuvaju naš um!

Vježbamo moždane vijuge i čuvamo mentalno zdravlje. Isplanirajte druženje s prijateljima, posjetite lokalno kazalište, pogledajte film u kinu i čitajte knjigu!

Umjetnost, knjiga, kvalitetno druženje s prijateljima – sve to utječe na naše zdravlje!

Povezanost s prirodom i druženje

Odlazimo u prirodu!

Provodite što više vremena na svježem zraku, povežite se s prirodom, vježbajte i povežite se s drugim rekreativcima

Pridružite nam se i krenite na put prema boljem zdravlju i kvalitetnijem životu.

 

Ne zaboravite, kad birate sebe, birate zdravlje!