Biram Zdravlje logo

Jeste li čuli da su štapići OUT

Kako cistiti uši? shadow illustration

Imate li i vi u svojoj kupaonici pakiranje vatenih štapića za uho?

Iako su štapići za mnoge neizostavan dio higijene uha, stručnjaci sve više upozoravaju na njihove potencijalne opasnosti. Znamo da se na skali ugode rijetko što može nadmetati s osjećajem čišćenja uha štapićem, ali iza ovog senzacionalnog podražaja krije se niz nepoželjnih učinaka na naše uši.

Mnogi pobornici štapića odmah će upitati:

„Čekajte malo prljavci pa što vi ne čistite uši?“

Čistimo dragi korisniče, samo smo mi čuli za učinkovit i manje opasan način održavanja higijene uha. Odmori štapiće, načuli uši i poslušaj što ti o higijeni uha ima za reći – Vaxol!

Vaxol shadow illustration

Sperej za uho

Zašto su štapići out?

Cerumen, ili ušni vosak, često se doživljava kao nečistoća koja treba biti uklonjena, ali zapravo ima ključnu zaštitnu ulogu. Vosak pomaže u zarobljavanju prašine, mikroorganizama i drugih stranih tvari te ih sprječava da dospiju dublje u uho. Korištenje štapića za uho može poremetiti ovaj prirodni proces, čime se povećava rizik od infekcija i iritacija.

Umjesto da uklone cerumen, štapići često samo guraju cerumen dublje u uho, što može rezultirati nakupljanjem i stvaranjem čepa. Cerumen tako  može uzrokovati smanjenje sluha, osjećaj pritiska u uhu te povećati rizik od infekcija i drugih komplikacija.

Koristeći štapiće za uho kao sredstvo za održavanje higijene uha može donijeti više štete nego koristi. Umjesto toga, važno je razumjeti ulogu cerumena u zaštiti uha i koristiti nježnije metode čišćenja kako biste očuvali zdravlje vaših ušiju.

 

Što sve možeš propustiti kad ne čuješ?

Svašta! Kad koristiš štapiće teško ti je prepoznati pobjedničku pjesmu, ne možeš upamtiti navijačke stihove, ne čuješ za nove hit filmove i serije i propuštaš tehnološke dosege.

Zato ne zaboravi - štapići su OUT, Vaxol je IN!