Biram Zdravlje logo

CRP i što njegove vrijednosti znače?

CRP i što njegove vrijednosti znace? shadow illustration

Piše: Marija Regvar, mag. pharm.

CRP je C reaktivni protein kojeg proizvodi jetra kao odgovor na upalu u tijelu. On služi kao upalni marker - važan indikator kod upale, nekroze tkiva ili traume.

 

Mnoga su upalna stanja koja mogu dovesti do povišenja razine CRP-a u krvi:

  • autoimune bolesti (reumatoidni artritis, lupus, određene upalne bolesti crijeva kao npr. Crohnova bolest i ulcerozni kolitis)
  • perikarditis-upala osrčja (tanke vrećice koja okružuje srce)
  • infarkt
  • razne infekcije
  • ozljede organa i tkiva
  • karcinomi
  • pretilost

Na vrijednosti CRP-a mogu utjecati još i:

 

  • lijekovi koji ublažavaju upalu u tijelu-nesteroidni protuupalni lijekovi, lijekovi koji smanjuju razinu kolesterola (statini) - smanuju razinu CRP-a
  • lakše ozljede ili infekcije mogu privremeno povećati razinu CRP-a i na taj način prikriti određena stanja poput dijabetesa ili sindroma iritabilnog crijeva
  • razine estrogena-kontracepcijske pilule ili lijekovi koji zamjenjuju hormone mogu povećati razinu CRP-a
  • trudnoća-osobito u kasnijim fazama može povisiti razinu CRP-a

Referentne vrijednosti

 

Vrijednosti CRP-a ne variraju ovisno o životnoj dobi i spolu kao što to može biti slučaj s nekim drugim parametrima.

Ne postoje čvrsti standardi koji određuju razine CRP-a u krvi pa stoga smjernice variraju, no postoji općenita klasifikacija vrijednosti:

  • razine između 3 i 10 mg/L govore o blagom povišenju CRP-a i rezultat su često kroničnih stanja poput dijabetesa, hipertenzije ili nezdravih životnih navika kao što su pušenje, smanjeno kretanje, sjedilački način života
  • razine između 10 i 100 mg/L smatraju se umjerenim povišenjem, no ukazuju na stanja koja uzrokuju upale izazvane virusnim infekcijama ili nezaraznim bolestima
  • razine iznad 100 mg/L ukazuju gotovo uvijek na ozbiljne bakterijske infekcije

U mnogim laboratorijima kao referentna vrijednost CRP-a je 5 mg/L te se više od tog rezultata računa pod povišene vrijednosti CRP-a.

Povećanje koncentracije CRP-a nastaje već šest-devet sati nakon početka infekcije, najveću vrijednost doseže za jedan do tri dana.

Njegovi imunološki učinci su brojni, aktivacija komplementa, supresija ili aktivacija određenih tipova T-limfocita i proizvodnje nekih citokina, mogućnost vezanja bakterijskih polisaharida i fosfolipida iz tkiva oštećenih upalom, traumom ili infekcijom.

CRP i što njegove vrijednosti znace? shadow illustration

"Za mjerenje je potrebno malo krvi iz prsta"

Kada koristimo vrijednosti CRP-a?

 

Najčešće se koristi za potvrdu postojanja akutnih upala, zatim organskih bolesti, poput infarkta srčanog mišića, infekcije ili tromboze, te raznih kroničnih bolesnih stanja kao što su kronične upale, reumatske bolesti i maligni tumori.

Važan je za razlikovanje virusnih od bakterijskih upala.

Kod virusnih infekcija koje prate povišena sedimentacija i povišen broj leukocita CRP ostaje u nižim granicama vrijednosti ako je posrijedi bakterijska infekcija, u slučaju koje je njegov porast puno viši.

Uspješno se primjenjuje i u razlikovnoj dijagnostici upala zglobova i mišića, kod ranog otkrića upala zglobnih ovojnica, kao pomoć u dijagnostici simptoma i bolesti probavnog sustava, osobito za razlikovanje iritabilnog kolona od neke organske bolesti crijeva, kao - razlikovanje ulceroznog kolitisa od Crohnove bolesti.

Osim za otkriće akutnih upalnih reakcija, procjene koncentracije CRP-a korisne su i u procjeni napredovanja bolesti, odnosno učinkovitosti terapije.

Tako će npr. uspješnom primjenom antibiotske terapije CRP koncentracija u serumu pasti brže od sedimentacije eritrocita, pa se praćenjem njegove koncentracije može spriječiti nepotrebno uzimanje manje djelotvornog ili nedjelotvornog antibiotika, odnosno na vrijeme ga zamijeniti djelotvornijim.

U tom smislu određivanje vrijednosti CRP-a od iznimne je važnosti i u dijagnostici - praćenju terapije infekcija u nedonoščadi i novorođenčadi.

Nakon kirurških operacija koncentracija CRP-a raste za dva do šest sati, a pada do trećeg dana nakon operacije.

Ne dođe li do pada vrijednosti CRP-a nakon tog vremena, to upućuje na infekciju kao komplikaciju operativnog zahvata.

Mjerenje CRP-a kod kuće

 

Za mjerenje je potrebno malo krvi iz prsta.

Na tržištu postoje testovi kojima se lako izmjeri CRP iz kapilarne krvi kao što je CRP SCREEN test.

Vrlo jednostavnim i brzim testiranjem u kući lako se prati tijek infekcije, a to osobito može pomoći pri tijeku raznih infekcija kod vrtićke i školske djece, ali i odraslih.