Biram Zdravlje logo

Svako treće dijete od devet godina ima višak kilograma.

shadow illustration

U svakodnevnom životu, pretilost se ne manifestira uvijek kao očit problem, rečeno je na tribini Debljina djece i mladeži – što možemo (i moramo) učiniti

Svako treće dijete u Hrvatskoj u dobi od devet godina ima višak kilograma, spomenuto je na tribini Debljina djece i mladeži – što možemo (i moramo) učiniti, održanoj u Poliklinici Salvea. 

 

U svakodnevnom životu, pretilost se ne manifestira uvijek kao očit problem, istaknuo je  prof.dr.sc. Milivoj Jovančević, jedan od najistaknutijih hrvatskih pedijatara.

„Često je to simpatično, debeljuškasto dijete koje nema nikakvih problema.

No, iza te vanjštine leže metabolički procesi koji postupno oštećuju organe, stvarajući temelje za ozbiljne zdravstvene komplikacije poput povišenog krvnog tlaka, promjena u razinama masnoća i šećera u krvi te prijevremenog starenja zglobova i krvnih žila“, kazao je Jovančević.


Debljina – podmukla bolest


Dodao je i kako ono što često promakne jest da ti procesi postaju ireverzibilni problem već nakon tridesete godine života, čime se naglašava hitnost rješavanja problema.

Stoga se može ustvrditi da je  debljina podmukla bolest.
 

Centar za prevenciju i liječenje debljine djece i mladeži


S obzirom na to da je pretilost među mladima u Hrvatskoj u porastu, u Poliklinici Salvea pokrenuli su Centar za prevenciju i liječenje debljine djece i mladeži.

Postupak prevencije i liječenja pretilosti u djece Centar temelji na nekoliko čimbenika, a velik  zadatak u ovom procesu imaju i nutricionisti. 

„Za edukaciju i uvođenje primjerenog modela prehrane zadužen je nutricionist koji ima zadaću osigurati djetetu sve što mu je potrebno za optimalni rast i razvoj, no istodobno smanjiti unos kalorija u odnosu na dnevne potrebe uz izbjegavanje gladovanja. Važan element je i motivacija te kontinuirano praćenje djeteta, ali i cijele obitelji. Konačno, definira se i razina tjelesne aktivnosti koja pomaže u postizanju konačnog cilja – vrlo postupnog ali trajnog rješavanja viška tjelesne mase – ističe prof. dr. sc. Vranešić-Bender, nutricionistica koja se nedavno pridružila timu Poliklinike Salvea.

Specifičnost ovog Centra jest što se u njemu pretilosti pristupa na holistički način – u prevenciju i postupak liječenja uz liječnika pedijatra i nutricionista uključuju se po potrebi i psiholog, gastroenterolog, endokrinolog, dermatolog, kardiolog, ortoped i kineziolog.

Kako bi olakšali prepoznavanje pretilosti i povećanog rizika, liječnici u Poliklinici Salvea preporučuju jednostavnu metodu određivanja omjera visine i opsega struka.

Ovaj omjer ukazuje na prekomjerno nakupljanje masnoće u trbuhu koje je potencijalno škodljivije od potkožnih naslaga i jedini je  pouzdani predskazatelj rizika srčano-žilnih bolesti i povećane smrtnosti.

Masno tkivo u trbušnoj šupljini je najopasnije, ono izlučuje više od 60 štetnih kemijskih spojeva. U tijeku postupka liječnici  Centra surađuju i s roditeljima koji su involvirani od početka liječenja. 

Više o Centru i metodama liječenja, saznajte na www.poliklinika-salvea.hr