Biram Zdravlje logo

Suhoća grla: Kako najbrže oporaviti sluznicu grla

shadow illustration

Kad temperature počnu padati, a grijanje se pojačava, situacija za našu sluznicu postaje teža.

Sluznice u ustima, grlu i ždrijelu imaju važan zadatak u prevenciji suhoće grla i zaslužuju dodatnu njegu i pažnju - jer je zdrava sluznica najbolja zaštita.

Unatoč poduzimanju svih mjera predostrožnosti i zaštite, posebno u zimskim mjesecima, kada je sezona prehlade, gripe i drugih bolesti dišnog sustava, teško je oduprijeti se neugodnom osjećaju tjeskobe da se ne razbolimo.

Srećom, naše tijelo ima svoje prirodne zaštitne funkcije kojima možemo dodatno pomoći.

Zdrava sluznica - prirodna barijera koja nas štiti

Većina štetnih čestica iz zraka dospijeva u tijelo kroz nos i usta, a koje možemo nazvati „ulaznim vratima“ za ove mikroskopske ,,nevaljalce”.

Zbog toga su usta, nos i ždrijelo prekriveni sluznicom koja djeluje kao prirodna zaštitna barijera protiv patogena. Oni su važan dio imunološke obrane i sprečavaju "uljeze" da prodru u naše tijelo.

Sekret stvaraju sluznice koje održavaju vlagu usta, nosa i ždrijela te pomažu u prirodnoj zaštiti organizma. Ove prirodne obrambene mehanizme možemo aktivno ojačati i podržati u svom svakodnevnom životu ako se vodimo zdravim načinom života, uzimajući dovoljno tekućine i otapajući posebne pastile za grlo u ustima.

Suh i hladan zrak - izazov za grlo

Kad temperature počnu padati, a grijanje se pojačava, situacija za našu sluznicu postaje teža.

Suh zrak u zatvorenom i na otvorenom znači da se film sline na našoj oralnoj i faringealnoj sluznici prorjeđuje te postoji opasnost od isušivanja sluznice. To nas čini osjetljivima na patogene mikroorganizme.

Da bi sluznice u ustima, grlu i ždrijelu ostale vlažne, posebno je važno unositi dovoljne količine tekućine. Dvije litre dnevno obično su optimalna količina za odraslu osobu - voda ili nezaslađeni čaj posebno su korisni.

Naš promijenjeni svakodnevni život također predstavlja dodatni stres za prirodnu zaštitnu barijeru.

Suhoća grla, suh kašalj, napete glasnice, pojačano pročišćavanje grla i promuklost su najčešće posljedice.

Pastile za grlo: dugotrajna hidracija i zaštita 

Pastile za grlo mogu pomoći u sprečavanju isušivanja sluznice, čime se održava prirodna zaštita grla.

Uz uzimanje dovoljne količine tekućine tijekom dana, pastile za grlo pomažu da nam sluznica bude intenzivno hidrirana satima, bez obzira da li smo kod kuće, u pokretu ili na poslu.

Pastile za grlo isla® medic acute vlaže i štite sluznicu usne šupljine i ždrijela. Sadrže kompleks hidrogela, hijaluronsku kiselinu i specijalni ekstrakt islandskog lišaja, čija je ljekovitost veoma poznata.

Postepenim otapanjem u ustima, stvaraju dvostruki zaštitni film koji oblaže sluznicu i intenzivno je vlaži.

Laboratorijski test sa rinovirusima, najčešćim uzročnicima prehlade, pokazao je da pastile zajedno sa slinom čine dodatnu barijeru i pružaju dvostruku zaštitu, jer slina postaje gušća i tako otežava prodor štetnim česticama.