Biram Zdravlje logo

5 savjeta koji će vam pomoći kad vas muči kašalj

shadow illustration

Česte promjene temperature i hladni zimski dan nerijetko uzrokuju kašalj, fenomen koji se javlja kod odraslih i djece. Međutim, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste sebi pomogli za vrijeme liječenja od prehlade.

1. Pijte puno tekućine

Već smo pisali o vrstama kašlja gdje smo naveli osnovnu podjelu na suhi i produktivni kašalj. Tekućinu je preporučljivo piti kod svih vrsta kašlja, a njezino djelovanje na organizam je još efikasnije ako je topla.

Topla tekućina će umiriti suhi kašalj te potaknuti iskašljavanje nakupljenog sekreta u dišnom putu. Jedan od čajeva koji se konzumira za suhi i produktivni kašalj je čaj od trputca koji sprječava razvoj infekcija, omogućava iskašljavanje, širi bronhije, te smanjuje nadražaj na kašalj, a na grlo i dušnik djeluje protuupalno. Čaj ili sirup na bazi ljekovitog bršljana ne samo da olakšava iskašljavanje već smiruje napadaje suhog kašlja, a smanjivanjem potrebe za kašljanjem opuštaju se mišići bronha, olakšava disanje i smanjuje grčeviti kašalj. Priroda nam nudi pregršt ljekovitih biljaka koji se koriste za iskašljavanje poput timjana, majčine dušice, metvice, koromača, anisa, jaglaca, sladića, bazge i drugi.

shadow illustration

2. Redovno prozračite prostorije

Poznato je da svjež zrak izravno pozitivno utječe na naše zdravlje. Pogrešna je navika za vrijeme trajanja prehlade nikako ne otvarati prozore. U prekomjerno zagrijanim prostorijama suhi zrak isušuje sluznicu dišnih putova  i upravo zato je preporučljivo otvoriti prozore kako bi se izmijenio zrak u prostoriji.
U zimskim danima, otvorite širom prozore 3 do 4 minute, jer ćete jedino tako promijeniti zrak u prostoriji bez da rashladite zidove oko prozora. Ako prozore držite samo poluotvorene (na “kip”) prozračivanje neće biti uspješno.

3. Vlažite prostorije

Održavanje zraka vlažnim u prostoriji, jedna je od učinkovitijih metoda liječenja kašlja. Isušeni zrak može oslabiti sluznicu i isušiti je, što smanjuje njenu otpornost i otvara put za razne virusne infekcije. Moguće je vlažiti zrak u ugrijanim prostorima s raznim ovlaživačima, posudom s vodom na radijatoru ili vlažnim ručnicima smještenim pokraj izvora topline.

4. Spavajte na povišenom

Osim što suhi zrak može pogoršati kašalj, sigurno ste i na sebi primijetili kako se sve vrste kašlja češće pojavljuju noću, kada se zbog ležećeg položaja protok krvi u dišne organe mijenja. Noćni kašalj posebno je izražen kod produktivnog kašlja kada sekret dospijeva u donje dišne puteve. Upravo zbog slijevanja sekreta preporučljivo je spavati na lagano povišenom položaju.

5. Ojačajte imunitet

Ponekad vam se čini kako je kašalj zaista uporan i ne želi otići? Za vrijeme liječenja kašljaneophodno je pružiti organizmu sve one potrebne hranjive tvari koje će podržati vaš imunološki sustav, kao što su vitamini A, C, D i E, minerali selenij i cink te Omega 3. Savjetujemo vam da također pročitate naš blogpost “Kako se zaštititi od prehlade prirodnim putem? ”. Svakako izbjegavajte kavu i alkohol koji imaju svojstva diuretika zbog kojih gubite više tekućine nego što je unosite u organizam.

Primijenite ovih 5 jednostavnih savjeta koji će vam ubrzati ozdravljenje i ojačati organizam kako bi se smanjio rizik od budućih obolijevanja.

 

Izvor:

1. www.hr.wikipedia.org/wiki/Trputac

2. http://bit.ly/P9Cfoy

3. http://topwalls.net/breath-of-fresh-air/

4. http://bit.ly/1gfnoP6

5. http://bit.ly/1eaunII

6. http://bit.ly/NGMtM1